Introductie

Bamboebos

bamboestammen

Bamboetransport

Opslag Stammen

Zagen van stammen

bamboestammen gezaagd

doorsnede stam

Splijten stammen

Doorsnede stam met uitgefreesde strips

bamboestrips

fijnzagen strips

selecteren van de strips

bamboestrips naturel

Caramelliseren

Horizontaal verlijmde strips

Strips in de pers

Verticaal verlijmde strips

schuren panelen

Verwerking Vloerdelen

Bamboe: het hardhout van de 21ste eeuw

De laatste tijd is tropisch hardhout met goed fatsoen nauwelijks meer toepasbaar. Door de ontwikkeling van nieuwe productieprocessen heeft bamboe dezelfde toepassingsmogelijkheden als hardhout. Door de dichte vezelstructuur is bamboe harder en taaier dan Beuken en Eiken en is het geperste bamboe zelfs harder dan Merbau. Met bamboe kunnen we onbezwaard verder.

Hoezo ecologisch verantwoord?

Ook voor het milieu is bamboe een goede keuze. Bamboe staat bekend als de grote CO2 fixator, gemiddeld wordt er door groei van bamboe 16 ton CO2 per jaar per hectare gefixeerd. Dit is 2.5 keer hoger dan de CO2 fixatie door een houtproductie bos. Daarnaast heeft bamboe -in tegenstelling tot de thans nog veelvuldig toegepaste hardhoutsoorten- een relatief korte groeiperiode.

Een bamboescheut is volgroeid na vijf jaar. De stam wordt dan gekapt, maar de stronk blijft in de grond zitten. Van daaruit lopen nieuwe scheuten uit die dan vijf jaar later weer worden geoogst. Dankzij deze snelle groei nemen de bamboe plantages en natuurlijke bamboebossen niet in omvang af. Tropisch hardhout daarentegen wordt na een groei van tientallen jaren eenmalig gekapt. Het gevolg hiervan is dat de regenwouden in schrikbarend tempo verdwijnen.

Van plant tot plaat

De bamboesoort die gebruikt wordt voor het plaatmateriaal, panelen en balken is de Phyllostachys Pubescens. Deze reuzenbamboe soort kan 30 meter hoog worden en groeit soms wel tientallen centimeters per dag. De stroken bamboe worden uit de stam gezaagd en kunnen op verschillende manieren worden behandeld. De naturel kleur wordt verkregen door de stroken langdurig te koken in water (dit is om schimmels en insecten te verdelgen). De caramel kleur wordt verkregen door de suiker die in de bamboe zit te oxyderen in een hogedruk tank. Door een combinatie van hitte en druk kan de kleur licht of donker worden.

Door de stroken op verschillende manieren te verlijmen (horizontaal of verticaal) of te persen (geperst bamboe) ontstaan er verschillende patronen. Door middel van kleur, verlijming en productieproces zijn er vele typen plaatmateriaal en panelen mogelijk.                                                                                            Meer weten over bamboe?

Peter Meeuws
Bamboepagina
Wikipedia over bamboe
Bamboe begint hier