Van Plant tot Plaat

Gelamineerd bamboe

De bamboestammen worden na ongeveer vijf jaar gekapt of wanneer de stam genoeg “verhout is”. In de fabriek worden de stammen op lengte gezaagd en vervolgens gesplit. De gesplitte bamboestroken worden grof gefreesd (circa 6x22mm) en gebundeld.

CARAMEL:  de bundels worden in een hogedruktank geplaatst. Door hitte en druk karameliseert de suiker in het bamboe.

NATUREL: de strips worden gekookt in een bleekoplossing om insecten, zetmeel en suikers te verwijderen en de strips te bleken.

Na het carameliseren of het koken worden de strips circa 5 dagen in droogkamers gelegd of wanneer het vochtgehalte van de strips 8-10% bedraagt. De strips worden, nadat ze gedroogd zijn, nogmaals gefreesd (5x20mm)

Na selectie op kleur en kwaliteit worden de strips verlijmd. De strips kunnen verticaal (sidepressed) of horizontaal (plainpressed) verlijmd worden.Bij een horizontale verlijming komen de bamboeknopen goed in zicht, bij een verticale verlijming zijn de bamboeknopen haast niet zichtbaar.

Om verticaal verlijmde platen van 5mm dik te verkrijgen worden de panelen van circa  20mm op zijn kant geplaatst en door een  lintzaag gehaald. Deze verticaal verlijmde 3-5 mm platen worden gebruikt voor de opbouw van platen van 10mm (3-laags),  20mm (5-laags) en 40mm (7-laags) dik.

 

Geperst Bamboe (strandwoven bamboo)

Bij geperst bamboe worden de grof gefreesde strips (naturel of caramel) door een machine gehaald waardoor de strips in de breedte gebroken worden.

Hierdoor krijgen de strips een vezelachtige structuur ook wel “strands” genoemd. Deze strands worden gebundeld en ondergedompeld in een hars waarna ze in een mal geplaatst worden.

Met een een druk van 2200 ton en 140 graden worden deze strands tot panelen geperst. Na persing moeten deze panelen nog twee weken drogen in droogkamers totdat het vochtgehalte tussen de 10 en 12% bedraagt.

De panelen worden vervolgens in stroken gezaagd en geschuurd.